Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie is een vaak voorkomende endocriene aandoening (aandoening veroorzaakt door niet optimaal functionerende klier) bij katten, die meestal optreedt bij oudere katten. Als uw kat hyperthyreoïdie heeft, is zijn of haar schildklier vergroot en produceert deze overmatige hoeveelheden ongewenst schildklierhormoon. Schildklierhormonen worden door de schildklier geproduceerd met behulp van jodium uit de voeding. Ze regelen belangrijke lichaamsfuncties van uw kat, zoals stofwisseling, lichaamstemperatuur, maagdarm functie, hartslag en . Wanneer hyperthyreoïdie niet wordt behandeld kan het ernstige, en soms dodelijke gevolgen hebben, omdat belangrijke organen zoals hart en nieren worden beschadigd. Het goede nieuws is dat deze ziekte goed te behandelen is en onder controle kan worden gehouden met de juiste veterinaire zorg.
 

De symptomen van hyperthyreoïdie bij katten

De symptomen van hyperthyreoïdie kunnen, afhankelijk van hoelang de kat al ziek is, in ernst verschillen. Als uw kat één van de volgende symptomen vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met ons:
  • gewichtsverlies
  • toegenomen eetlust
  • hyperactiviteit
  • toegenomen dorst
  • slechte toestand van de huid en vacht
  • diarree en/of braken
Vergelijkbare symptomen kunnen ook optreden bij katten met chronische nierziekte en diabetes mellitus (suikerziekte).
 

Mogelijkheden voor behandeling

Zodra hyperthyreoïdie is vastgesteld zijn er vier behandelingsmogelijkheden:
  • speciaal samengestelde dagelijkse voeding: verminderde opname van jodium via de voeding verminderd de productie van schildklierhormoon
  • dagelijkse medicatie: anti-thyreoïde geneesmiddelen remmen de productie van schildklierhormoon
  • radioactieve jodiumtherapie: bestraling abnormaal schildklierweefsel te behandelen
  • chirurgie: verwijdering van ziek schildklierweefsel

Dieetvoer met lager jodiumgehalte

Met het nieuwe Y.D. Prescription Diet van Hillís kunt u de jodiumopname verminderen waardoor er niet meer teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt en dat medicatie, chirurgie of radioactieve jodiumtherapie vaak niet meer noodzakelijk is. Het voer is smakelijk en makkelijk te geven, waardoor er geen problemen zijn met medicatie. Wel moet u er op letten dat uw kat niet ergens anders eten vandaan haalt, omdat er anders alsnog teveel jodium wordt opgenomen. Daarnaast bevathet voer extra mineralen en vitaminen waardoor nieren, blaas, hart en huid en vacht extra worden ondersteunt.
 
Heeft u een kat met deze ziekte kom dan langs voor een advies of uw kat geschikt is voor dit voer en van de medicatie af kan.